STIATI CA…

Stiati ca… Orasul Magurele se află în vecinătatea sud-vestică a municipiului București, fiind un oraș-satelit al Capitalei? Din Piata Unirii Bucuresti pana in Magurele se poate ajunge in aproximativ 20-30 de minute.

Stiati ca… In prezent in Orasul Magurele se gasesc 9 institute de cercetare nationala?

1. Institutul de Fizică Atomică2. INCD pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”

3. INCD-pentru Fizica Materialelor

4. INCD in Optoelectronica

5. INCD pentru Mecatronică si Tehnica Masurării

6. INCD Pentru Fizica Pământului

7. IN pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei

8. INCD pentru Metale Neferoase și Rare

9. INCD pentru Metale si Resurse Radioactive

Stiati ca… În anul 1957, în cadrul Institutului de Fizică Atomică (IFA), la Măgurele s-a inaugurat primul reactor nuclear VVRS, un reactor de fisiune, și primul ciclotron U120 din Europa de est, de fabricație sovietică, instalate în afara Uniunii Sovietice. Continuatorul său este IFIN – Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Prin Hotărârea nr. 418 din 25 aprilie 2002 s-a decis oprirea definitivă în vederea dezafectării a Reactorului nuclear (RN) VVR-S de cercetare și producție de radioizotopi din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH), București-Măgurele. Ca urmare, s-a hotărât și dezafectarea

reactorului nuclear de cercetare VVR-S Măgurele (care funcționa după o tehnologie sovietică) și repatrierea în Federația Rusă a combustibilului nuclear ars de tip S-36 utilizat în reactorul VVR-S Măgurele.

Stiati ca… In acest moment, la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele se deruleaza o parte semnificativa din proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI), care are ca scop construirea unui laser de 1.000 de ori mai puternic decât cel mai mare laser existent în prezent în lume. http://www.eli-np.ro/ro/

Camera 65

Stiati ca… Hotel Magurele exista cu adevarat? Il gasiti in Orasul Magurele, judetul Ilfov, pe Strada Atomistilor 250A. Are 64 de camere, pentru cea de a 65-a trebuie sa faceti rezervare la noi.

Hotelul Magurele gazduieste frecvent numerosi cercetatori sositi din toate colturile lumii pentru a participa la activitatile remarcabile care se petrec in cele 9 institute de cercetare din Magurele, unul din cele mai mediatizate fiind proiectul ELI-NP.

FORTUL 15 Magurele

Stiati ca… Fortul 15 Magurele exista cu adevarat?

Şoseaua de centură a Bucureştiului ascunde o comoară arhitecturală, o pagină a istoriei româneşti. Pe toată lungimea de 70 de kilometri a centurii a fost construit, la ordinul lui Carol I, între anii 1885-1899, un inel de fortificaţii, menite să apere Capitala în cazul unor eventuale atacuri inamice.

Cele 36 de fortificaţii-18 forturi şi 18 baterii au fost construite cu o frecvenţă aproximativă de doi kilometri, adică bătaia unui tun de calibru mic din acea vreme, fiind unite între ele printr-un set de tuneluri subterane, menite să faciliteze apărarea sau abandonarea fiecărui punct al centurii.

Dintre acestea, numai 17 forturi şi 14 baterii îşi mai păstrează forma iniţială, restul fiind distruse în urma unor explozii de armament. Dintre cele care încă mai stau în picioare, un singur fort beneficiează de instalaţie de curent electric funcţională, fiind restaurat, pentru a fi transformat într-un muzeu.

(Extras din Historia, autor Vlad Ignat)

In imagini, Fortul 15 Magurele:

In imagine, Bateria 14 Magurele:

Laboratorul ELI-NP

Stiati ca… ELI-NP inseamna Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics si ca acest proiect s-a realizat si se desfasoara in Magurele? Extreme Light Infrastructure este un proiect al Uniunii Europene care are ca scop construirea unui laser de 1.000 de ori mai puternic decât cel mai mare laser existent în prezent în lume.

Iata ce informatii putem culege din site-ul ELI-NP: „ELI-NP va fi cea mai avansata infrastructura de cercetare din lume care se va axa pe studiul fizicii fotonucleare si aplicatii ale acesteia, fiind alcatuita dintr-un laser de foarte mare intensitate constand din doi laseri cu pulsuri ultrascurte de 10PW si cel mai stralucitor fascicul reglabil de raze gama. Aceasta combinatie unica de experimente va permite ELI-NP sa abordeze un spectru amplu de tematici de cercetare in domeniul fizicii fundamentale, fizicii nucleare si astrofizicii, precum si in domeniul stiintei materialelor, al managementului materialelor nucleare si stiintelor vietii.”

Daca sunteti curiosi sa aflati mai multe sau doriti sa va angajati in acest impresionant proiect, accesati site-ul http://www.eli-np.ro/ro/